Babiččiny snídaňové pagáčky

Moje babička je jednu dobu dělávala pravidelně vždy v pátek a o víkendu jsme je mívali ke snídani - s tvarohem, marmeládou, povidlím, medem nebo nalámané do jogurtu.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mouka polohrubá - 100 g
  • mouka hladká - 150 g
  • droždí - 10 g čerstvého nebo 5 g sušeného
  • máslo - 20 g
  • cukr (panela) - 2 lžíce
  • žloutek - 2 kusy
  • smetana ke šlehání - 130 ml
  • citrónová kůra - z 1/2 bio citrónu
  • sůl - špetka

Postup přípravy

V míse smícháme rozpuštěné máslo, teplou smetanu, cukr, citrónovou kůru a žloutky. Do této směsi nadrobíme (vysypeme) droždí. Přidáme obě mouky a špetku soli a ručně nebo pomocí mixéru s hnětacími háky vymísíme pevnější těsto, které se nelepí na stěny mísy. Mísu zakryjeme utěrkou a dáme na 1 a 1/2 hodiny na teplé místo, aby těsto mohlo odpočívat a kynout.

Poté těsto propracujeme a buď tvoříme kuličky, které na plechu rozplácneme na výšku cca 1 cm, jako to dělávala moje babička a nebo těsto rozválíme na sílu cca 1 cm a vykrajovátkem tvoříme tvary - kytičky, srdíčka, kroužky apod. Hotové pagáčky přikryjeme utěrkou a necháme je v teple ještě cca 20-30 minut dojít.

Mezitím si rozpálíme troubu na 170 oC. Pagáčky pečeme cca 15 minut dokud nejsou krásně zlato-hnědé. Před konzumací necháme vystydnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *