Sypaný jablečno-tvarohový koláč
Tento koláč jsme si moc oblíbili, protože je hotový cvaj-rup a dělala jsem ho dokonce i na dovolené - sypkou směs jsem si nachystala doma a na místě už jen dokoupila a přidala tekuté ingredience. Vydrží krásně vláčný několik dní, nemůžu se rozhodnout, jestli je lepší odležený, nebo hned čerstvě upečený.
- Příprava : 25 minut
- Vaření/pečení : 60 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na těsto:
- polohrubá mouka - 3 hrnky (á 250 ml)
- moučkový cukr - 1 hrnek (nebo méně)
- kypřící prášek - 6 g (1/2 klasického balení)
- máslo - 250 g
- Na náplň:
- tvaroh - 500 g (2 vaničky)
- vejce - 2 kusy
- mléko - 180 ml
- jablka - +/- 10 kusů (klidně víc)
- skořice - dle chuti
- mleté / sekané ořechy, rozinky... - můžete jimi koláč vylepšit
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 175 oC, klasický velký plech - hluboký si vyložíme pečícím papírem. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na drobné kousky, můžeme i hrubě nastrouhat.
Z másla pokojové teploty odkrojíme cca 40 g a ty rozetřeme po pečícím papíru - na dno plechu, stěny ne. Ze sypkých surovin na těsto připravíme sypkou směs, ke které přidáme zbytek povoleného másla a prsty utvoříme (nebo ručním mixérem v hlubší míse) drobenku. Zhruba polovinu vysypeme na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a urovnáme. Zbytek necháme stranou.
V míse smícháme tvaroh s vejci a mlékem. Můžeme přidat také skořici, jablíčka se skořicí jsou skvělá kombinace chutí. Vzniklou směs nalijeme a pečlivě rozetřeme po celé ploše plechu přímo na sypkou směs, kterou již máme rozprostřenou na pečícím papíru. Na tvarohovou směs můžeme přidat rozinky, oříšky, ale není to nezbytné. Na tvarohovou vrstvu rozdělíme jablíčka. Jablíčka pěkně poctivě posypeme zbytkem hotové drobenky. Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova cca 45-60 minut podle Vašich zkušeností s vlastní troubou.
Před podáváním necháme zcela vychladnout na plechu.
Oprava.-1/2 kg tvarohu.
Dobrý deň.Tento recept je paskvil!1/2 kg tvarohu s 180 ml mlieka je ridka hmota ktorá klasne na dno pekáča.matlanina.
Samuel
Dobrý den Same,
nevím konkrétně, co se Vám nepodařilo. Tento koláč mám velmi ráda, protože je rychlý, snadný a přesto slavnostní. Pekla jsem jej nesčetněkrát a zcela určitě to „paskvil“ není. Těsto je v podstatě jen směs sypkých surovin s máslem, takže veškerou vlhkost, kterou potřebuje, získá párvě z tvarohové vrstvy, případně z ovoce.
Přeji Vám mnoho úspěchů s pečením! Krásný den, Tereza