Cuketovo-citrónový chlebíček
Také sklízíte 2 cukety denně? Pak máte ideální podmínky k upečení luxusního CUKETOVÉHO CHLEBÍČKU s vůní citrónu. V troubě bude než řeknete ŠVEC a výsledek zaručeně oslní - křehký a přesto vláčný. Pokud jste "bábovkoví", nebojte se použít bábovkovou formu místo chlebíčkové.
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 50 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- mouka hrubá - 1 hrnek (250 ml)
- mouka polohrubá - 1 hrnek
- mouka hladká - 1 hrnek
- jedlá soda - 1 lžička
- sůl - 1/2 lžičky
- kypřící prášek - 1/2 lžičky
- vanilka - 1/2 lžičky
- olej - 1/2 hrnku
- jogurt (řeckého typu) - cca 150 g
- citrónová šťáva - z 1 bio citrónu
- citrónová kůra - z 1 bio citrónu
- vejce - 3 kusy
- hrubě strouhaná cuketa - 2 hrnky (cca 1 menší kus)
- cukr - 1/2 hrnku (nebo méně, co kdo snese)
Postup přípravy
Chlebíčkovou formu si vyložíme papírem (bábovkou vymažeme a vysypeme), troubu předehřejeme na 175 oC.
V misce smícháme všechny suché ingredience - mouku (lze použít i jen 3 hrnky polohrubé, není nezbytné míchat všechny 3 typy), sodu, kypřící prášek, sůl a vanilku.
Ve druhé míse společně prošleháme mokré ingredience - vejce, jogurt, olej společně s cukrem a citrónovou kůrou a šťávou.
Do mokrých ingrediencí rychle avšak důkladně vešleháme moučnou směs a úplně nakonec hrubě strouhanou cuketu (klidně neloupanou, slupka střídu zajímavě oživí).
Hotové těsto přemístíme do chlebíčkové formy, uhladíme a pokusíme se jakoby vytvořit uprostřed důlek, aby se nám chlebíček při pečení tolik nevyboulil. Úplně tomu nezamezíme, ale trošku to zmírníme.
Dáme do rozpálené trouby a pečeme cca 45 - 50 minut. Provedeme špejlovou zkoušku! Jakmile špejle vyjde suchá, stáhneme teplotu na 150 oC a pečeme ještě 4-5 minut. Poté vyndáme z trouby, necháme 20 minut chládnout ve formě a následně volně na mřížce.
Napsat komentář