Čokoládový koláč se šlehačkovým krémem
Lehký a rychlý dezertík k odpolední kávičce se vždycky hodí. A tady o tomhle to platí zvlášť. Přestože je pečený, budete ho mít za chvilku hotový a není potřeba jej nějak extra dlouho chladit v lednici - dopoledne uděláte, po obědě mlsáte.
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 20 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na korpus:
- bílek - 2 ks
- žloutek - 2 ks
- horká voda - 4 lžíce
- cukr - 40 g
- polohrubá mouka - 65 g
- kakao holandského typu - 2 vrchovaté lžíce
- olej - 1 lžíce
- kypřící prášek - 4 g
- Na krém:
- smetana ke šlehání 33% - 250 ml
- zakysaná smetana - 250 ml
- cukr - 1 lžíce
- ztužovač šlehačky - 1 balení (není nezbytně nutné)
- Na ozdobu:
- drobné ovoce ze zahrádky - 2 hrsti
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 175 oC, dortovou formu, nebo kulatou koláčovou formu o průměru cca 24 cm vymažeme máslem a vysypemene hrubou moukou, případně vyložíme pečícím papírem, podle zvyklostí.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se 4 lžícemi horké vody a cukrem do světlé pěny. Přidáme olej a poté mouku s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec ručně vmícháme bílkový sníh. Těsto pečeme cca 20 minut, pomůže nám špejlová zkouška.
Upečený korpus necháme zcela vystydnout. Vybalíme ho z formy a umístíme na servírovací korpus vzhůru nohama - dříve horní strana bude dole a rovná dolní strana bude nahoře.
Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme. Po lžících do tuhé šlehačky zašleháme také zakysanou smetanu a cukr (dle chuti, netřeba nutně). Vzniklý krém rozetřeme na korpus, posypeme ovocem a dáme do lednice. Pokud máme čas, necháme jej pár hodin vychladit, v opačném případě klidně hned servírujeme.
Výrobně chutná například s omáčkou z malin nebo ostružin - mísu očištěných malin/ostružin svaříme cca 10 minut. Poté přepasírujeme přes sítko, poctivě! Omáčku můžete podle chuti osladit - 1-2 lžíce budou určitě stačit. Pokud se vám omáčka zdá příliš řídká, můžete ji za častého míchání vařit pár minut, aby se odpařila voda. Omáčka se zredukuje a zhoustne. Ale pokud jste poctivě pasírovali přes sítko, není to ani potřeba, omáčka je dost hustá i bez toho, aspoň ta moje byla.
Zbytek semínek v cedníku můžeme přelít (přes cedník) studenou vodou, nebo bublinkovou vodou a vypít vzniklou šťávu. Klidně 1l vody v pohodě ochutíte a získáte lahodnou, osvěžující a kyselkavou limonádu.
Napsat komentář