Sněhové pusinky
Velmi efektní zdobení a nebo slaďounká mlska, která se rozplyne na jazyku jako obláček.
- Příprava : 10 minut
- Vaření/pečení : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Rychlé pusinky:
- bílek - 1 ks
- moučkový cukr - 2 lžíce
- škrob - 1 menší lžička
- Pusinky podle babičky:
- bílek - 1 ks
- moučkový cukr - 2 lžíce
Postup přípravy
Vzpomínám si, jak babička dělávala sněhové pusinky, byla to hotová alchymie! Ale to ulizování během přípravy a ten výsledek... hmmm
Babiččiny pusinky:
Připravte si žáruvzdornou (nejlépe kovovou) misku a hrnec, na který miska dobře padne. Do hrnce dejte trochu vody a uveďte ji k varu. Do misky dejte bílek, k němu cukr a ručním mixérem obojí vyšlehejte do měkké pěny. Poté misku umístěte do kastrólu, zapněte mixér na plné obrátky a šlehejte... doba šlehání je různá podle výkonu mixéru, podle počtu bílků. Ale hotové "těsto" na pusinky poznáte jednoznačně podle toho, že je sníh dost pevný, nádherně lesklý a po zastavení mixéru a vytažení metliček se Vám na sněhu v misce utvoří špičky, které perfektně drží tvar.
Pokud nemáme čas a nemáme ani chuť roztahovat spoustu nádobí a hrát s vodní lázní, můžeme si přípravu pusinek ulehčit použitím škrobu.
Rychlé pusinky:
V misce ručním mixérem na vysoké otáčky vyšleháme do velmi pevného sněhu všechny ingredience - bílek, cukr a škrob. Jakmile se nám po vytažení zastavených metliček tvoří pevně špičky, které perfektně drží tvar, máme hotovo.
A co dál?
Troubu zahřejeme na 120 oC, plech vyložíme pečícím papírem. Připravíme si pullitrový krýgl (široká sklenice na pivo) nebo jinou širokou sklednici, dále trezírovací sáček (pokud jej nemáme postačí pevný igelitový sáček) a případně zdobící špičku, která dá pusinkám ozdobnou strukturu.
Sáčku ustřihneme růžek, vložíme zdobící špičku (pokud ji chceme použít), sáček vložíme do připravené sklenice a jeho okraje přehrneme přes okraje skleničky, takže sáček zůstane krásně rozevřený. Naplníme jej veškerým bílkovým krémem.
Na pečící papír stříkáme pusinky - můžeme různé velikosti, různé tvary... můžeme nastříkat například i čísla, písmena nebo jednoduché obrázky - například srdíčka vypadají velmi pěkně, nebo kroužky. Fantazii se meze nekladou.
Z jednoho bílku zaplníme zhruba 3/4 plechu.
Poté plech vložíme na cca 15 minut do předehřáté trouby. Poté troubu stáhneme na 80 oC a dosušíme s pootevřenými dvířky (pokud to typ trouby umožňuje). Tento postup by nám měl zajistit +/- bílé pusinky bez popraskání.
Pokud toužíme po pusinkách s poněkud rustikálnějším vzhledem - karamelově růžová barva, praskliny - pak je vložte do trouby rozpálené na cca 160 oC a pečte cca 10-15 minut (nebo déle dle potřeby), je potřeba je pečlivě hlídat, aby se nepřipálily!
Správně vysušenou pusinku poznáme jednoduše tak, že ji ochutnáme - nesmí být uvnitř měkká, nesmí se při kousání lepit na zuby. Dobrým ukazatelem je také, jak snadno jde odlepit od papíru. Pokud se pěkně odlepí a při tom se neroztrhne, pak je pravděpodobně už dosušená.
Hotové pusinky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, vydrží dlouho. POZOR - pokud pusinku umístíte na dezert, natáhnou do sebe vlhkost - ať už vzdušnou, nebo z krému na kterém mohou být položené. Je potřeba s tím počítat, že při umístění do lednice pusinky změknou, nedají se z dezertu sejmout atd.
Recept na dezert z fotky najdete zde: http://www.prudcejedle.cz/lemon-curd-cheesecake/
Napsat komentář