Těstoviny se smetanovou omáčkou a tuňákem
Znáte ty dny, kdy prostě MUSÍTE vařit, ale úplně vám chybí nápad, inspirace? Tak takový den jsem měla zrovna dneska. Vzhledem k plánu na příští dny bylo jasné, že dnes musí být těstoviny. Ale s čím? S tuňákem, rozhodl manžel. Výzva přijata, v půl jedenácté se s nejasnou představou pouštím do vaření a světe div se, je to velká dobrota!
- Příprava : 10 minut
- Vaření/pečení : 20 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- těstoviny - 250 g
- cuketa - 1 větší mladý kus
- mrkev - 2 kusy
- cibule - 2 menší kusy
- řapíkatý celer - 2 výhony
- máslo - lžíce
- vývar - 1/2 hrnečku
- smetana ke šlehání - 250 ml
- bylinky dle chuti - já použila na ratatouille
- sůl
- větší konzerva tuňáka
- mozzarella z nálevu - 125 g
Postup přípravy
Připravíme si velkou nepřilnavou pánev s dobře padnoucí poklicí. Veškerou zeleninu očistíme, umyjeme a cibuli drobně nakrájíme. Cuketu a mrkev jemně nastrouháme, řapíkatý celer nakrájíme na drobounké kostičky. Na lžíci másla osmahneme cibuli do sklovita. Přihodíme veškerou zeleninu, zalijeme ji vývarem, okořeníme a jemně osolíme. Dusíme zakryté cca 15 minut, občas promícháme.
Ve větším kastrólu přivedeme k varu vodu, osolíme ji a uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Já rádaa používám drobnější, zejména kvůli dětem.
Zeleninu po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vrátíme na pánev. Přilijeme smetanu ke šlehání a ještě 3-4 minuty vaříme, aby se vypařila nadbytečná tekutina.
Hotovou omáčku vmícháme k uvařeným těstovinám. Na talíři pak doplníme okapaným tuňákem, hrubě strouhanou mozzarellou a bylinkami (například tymiánem, rozmarýnem, nebo i petrželí nebo pažitkou).
Napsat komentář