Švestkový koláč se sněhovou čepicí

S tím, jak venku kvetou stromy, zahajuji očistu mrazáku od zásob z loňského léta. Dneska jsem vykouzlila tento koláč se švestkami, skořicí a sněhovou čepicí. Odpoledne si ke kafíčku pěkně pochutnáme.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • žloutky - 2 ks
  • máslo / Hera - 60 g
  • cukr (panela) - 30 g
  • mléko - 2 lžíce
  • hladká špaldová mouka - 80 g
  • kypřící prášek - 5 g
  • Na čepici:
  • ovoce (švestky) - 22 menších kusů
  • bílek - 2 ks
  • moučkový cukr - 40 g
  • skořice - 1 lžička

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 175 oC, větší kulatou koláčovou formu a nebo menší pekáček vyložíme pečícím papírem, případně vymastíme a vysypeme moukou.

Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh.

Ke žloutkům přidáme rozpuštěné máslo a cukr, mixérem sešleháme dohromady. Přidáme mléko, následně mouku s kypřícím práškem a pořádně vyšleháme do hladké konzistence. Vzniklé těsto rozetřeme ve stejnoměrné vrstvě na dno připravené formy.

Nahoru naskládáme přepůlené, vypeckované švestky, vždy řezem nahoru (slupkou dolů). Zaprášíme jemně skořicí a zakryjeme sněhem z bílků.

Pečeme cca 25-30 minut, dokud není sníh pěkně zlatavý. Před krájením necháme vystydnout.

Koláč bude stejně dobrý s jakýmkoliv jiným letním ovocem - meruňkami, rybízem, angreštem, třešněmi...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *