Meruňkový dort
Trošku jsem podcenila nákup a tak dnes přišla na řadu velká improvizace, které se ovšem vyplatila a všichni jsme si moc pochutnali. Lehký, vlhký moučník ze zakysané smetany s želé z meruňkového kompotu všem moc chutnal. Uvedené množství je pro dort o průměru 17 cm. Pokud budete připravovat do klasické 24 cm, zdvojnásobte si poměr všech surovin.
- Příprava : 60 minut
- Vaření/pečení : 20 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na korpus:
- bílek - 2 ks
- žloutek - 2 ks
- horká voda - 3 lžíce
- cukr - 40 g
- olej - 1 lžíce
- polohrubá mouka - 65 g
- prášek do pečiva - 4 g
- kakao holandského typu - 2 lžíce
- sůl - špetka
- Na náplň:
- zakysaná smetana - 400 g
- cukr - 1 lžíce
- citrónová kůra - z 1/2 BIO-citrónu
- Na želé
- meruňkový kompot - 350 g
- plátková želatina - 3 pláky (1/2 balení)
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 175 oC, dortovou formu vymažeme máslem a vysypemene hrubou moukou.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se 3 lžícemi horké vody a cukrem do světlé pěny. Přidáme olej a poté mouku s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec vmícháme bílkový sníh. Těsto pečeme cca 20 minut, pomůže nám špejlová zkouška.
Upečený korpus necháme zcela vystydnout. Vybalíme ho z formy, formu otřeme od mouky. Korpus vrátíme do formy, ale naopak, dříve horní strana bude dole a rovná dolní strana bude nahoře.
Ze zakysané smetany, cukru a citrónové kůry ušleháme krém. Ten rozetřeme na korpus a dáme do lednice.
Meruňkový kompot rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem dohladka. Do kastrůlku dáme 5 lžic nálevu z meruňkového kompotu, přidáme 3 plátky želatiny a necháme 10 minut bobtnat. Poté dáme na sporák a zahříváme, dokud se želatina nerozpustí, nevaříme! Jakmile je rozpuštěná, přidáme do ní část ovocného pyré, dobře promícháme a přidáme zbytek pyré. Důkladně promícháme a navrstvíme na zakysanou smetanu ve formě.
Celý hotový dort necháme chladit cca 10-12 hodin.
Napsat komentář