Slaný koláč „kytička“ se špenátem

Před nedávnem jsem zaregistrovala obrázek slaného koláče se špenátem ve tvaru květinky. Samozřejmě jsem si recept neuložila/neopsala, takže dnes jsem se pustila do improvizace 😉

  • Příprava : 45 minut
  • Vaření/pečení : 45 minut
  • Obtížnost : střední

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 250 g
  • hladká špaldová mouka - 250 g
  • sůl - 1 lžička
  • olivový olej - 70 g
  • teplá voda - 200 ml
  • ocet - 1 lžíce
  • Na náplň:
  • špenát - 450 g
  • tvaroh - 250 g
  • tvrdý sýr - 80 g (gouda / eidam)
  • škrob - 1,5 lžíce
  • kmín, česnek, sůl
  • vejce - 1 ks
  • Na ozdobu:
  • mlíko - trošinka na potření
  • semínka - slunečnicová, lněná, sezamová, konopná...

Postup přípravy

Nejprve si uvaříme špenát - tak jak jsme zvyklí - s kmínem, solí, česnekem na cibulce dusíme 5-6 minut. Poté necháme zcela vychladnout.

Smísením všech surovin připravíme hladké, pružné těsto, které se vůbec nelepí k válu. Rozdělíme jej na 2 shodné poloviny - na spodek a na vrch koláče.

Jakmile je špenát vystydlý, slijeme přebytečnou tekutinu, rozmixujeme jej do hladka a přidáme k němu tvaroh, jemně strouhaný sýr, vejce a škrob. Pořádně zamícháme, aby se náplň spojila.

První část těsta na pečící fólii (papíře) rozválíme do kulata, na průměr cca 30-32 cm (pozor, ať nerozválíte moc, nevešel by vám na plech). Do středu otiskneme kruh pomocí misky, průměr cca 14-15 cm. Náplň umístíme jak do středového kolečka, tak dokola (viz foto v galerii nahoře). Na vále si rozválíme druhé těsto, aby mělo shodný tvar a mírně (tak o 1 cm) větší průměr než první plát. Naplněné těsto zakryjeme druhým plátem.

Kopeček náplně uprostřed pevně zakryjeme miskou. Horní plát prsty opatrně vytáhneme, aby všude překrýval špenátovou náplň. Do ruky vezmeme vidličku a okraje pevně uzavřeme. Pokud nám trochu špenátu při uzavírání vyteče, nevadí. Vidličku případně otíráme do papírového ubrousku, ať nemáme těsto upatlané. Po uzavření okrajů setřeme z pečícího papíru vytečenou náplň, je-li to potřeba, aby se nám při pečení nepřipalovala.

Sejmeme misku ze středu, prsty a pak opačným koncem vidličky pevně spojíme obě vrstvy těsta k sobě. Následně ostrým koncem vidličky uděláme tečky po celém obvodu kruhu. Přiklopíme miskou menšího průměru (cca 12-13 cm), zkrátka, tak aby nám to pěkně pasovalo na vzniklý střed.

Vezmeme si do ruky nůž nebo ostrou stěrku (jako mám já na fotce) a jdeme krájet. Krájet budeme pouze pohybem shora dolů, žádné šoupání nožem/stěrkou ze strany na stranu, dopředu dozadu. Pěkně dokola nakrájíme na kousky tlakem ostří směrem dolů. Tím, jak stlačíme těsto dolů, tak se na předešlém řezu rozevře a jemně vytlačí trochu náplně, takto postupujeme, dokud nenakrájíme celou kytičku.

Nakonec ji jemně potřeme mlékem, střed posypeme semínka a dáme do trouby rozehřáté na 180 oC. Pečeme cca 45 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *