Špaldová sluníčka se zakysanou smetanou
Neděle, do obchodu se mi teda rozhodně nechce, takže se dávám do pečení housek. Obsahují celozrnnou mouku, aby měly nějakou přidanou hodnotu oproti prázdnému bílému pečivu a zakysanou smetanu pro vláčnou střídu.
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 20 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na omládek:
- voda vlažná - 100 g
- slad nebo cukr - 1 lžička
- hladká mouka - 130 g
- droždí sušené - 6 g (nebo 15 g čerstvého)
- Na těsto:
- zakysaná smetana - 100 g
- voda - 120 g
- olej - 50 g
- celozrnná špaldová mouka - 100 g
- hladká špaldová mouka - 200 g
- polohrubá (pšeničná) mouka - 130 g
- sůl - 13 g
Postup přípravy
Přípravu načneme omládkem. V míse, ve které budeme mísit těsto rozmícháme vodu se sladem (nebo cukrem), přidáme mouku a droždí. Ručně vymísíme hustší hladké těsto. Mísu dáme do igelitového sáčku (nebo zakryjeme víkem) a umístíme na teplé místo (já dávám v zimě na topení v létě na sluníčko. Necháme kynout hodinu.
Poté do mísy přidáme zbytek surovin - nejdříve tekuté a nakonec sypké. V robotu, domácí pekárně, nebo zaposilujeme a hezky ručně vymísíme homogenní těsto. To necháme opět zakryté a na teplém kynout cca 1,5 hodiny.
Po vykynutí těsto na vále propracujeme, je-li to nutné, můžeme zlehýnka podmoučit. Těsto rozdělíme na 10 dílů a z každého vytvarujeme kulatý bochánek - housku. Rozmístíme je na plech s pečící fólií (papírem) a žiletkou nebo velmi ostrým nožem paprskovitě rozřízneme. Necháme na teplém místě hodinku kynout pod utěrkou.
Troubu rozpálíme na 200 oC společně s prázdným plechem. Jakmile je trouba rozpálená, housky přetáhneme ze studeného plechu na ten horký z trouby, orosíme vodou nebo potřeme peroutkou, dáme do trouby, troubu zarosíme a rychle zavřeme. Teplotu stáhneme na 180 oC a pečeme cca 20 minut. Během pečení ještě 2-3x zarosíme a můžeme i jednou celý plech otočit, pokud nám trouba nepeče stejnoměrně. Upečené houstičky necháváme stydnout na mřížce.
Napsat komentář