Čokoládovo-tvarohový cheesecake

Snad nejoblíbenější nepečený cheesecake v naší rodině. Dělám ho moc ráda, protože příprava je snadná a rychlá a chuťově je jedna báseň. Navíc s minimem cukru a věřte nebo ne, dá se připravit i se "zdravou" variantou korpusu (viz něco navíc na konci receptu).

  • Příprava : 60 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na sušenkový korpus:
  • drcené sušenky - 350 - 400 g
  • máslo - 100 g
  • Na náplň:
  • tvaroh - 750 g
  • mascarpone - 250 g
  • cukr (panela) - 1 lžíce
  • citrónová kůra
  • tmavé bobulové ovoce (rybíz, ostružiny, maliny, borůvky...) - 1 hrnek (250 - 300 ml)
  • Na čokovrstvu:
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 200 g
  • smetana ke šlehání - 200 ml
  • Na čokopolevu:
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 100 g
  • smetana ke šlehání - 100 ml
  • Na ozdobu:
  • ovoce
  • čokoládové zdobení

Postup přípravy

Uvedený rozpis je pro klasickou dortovou formu o průměru 22-24 cm, rozkrájíte jej na poctivých 12 porcí. Pokud chcete menší průměr a postačí Vám pouze 6-8 porcí, použijte stavitelnou kulatou formu v průměru 16 cm a poloviční množství ingrediencí. Naopak ve stavitelné hranaté formě o rozměrech cca 38×27 cm (nebo kulaté o průměru 28 cm) s použitím dvojnásobného množství surovin dosáhnete 18-24 porcí. A teď konec matematiky a hurá na něj, ať už můžeme mlsat!

Celou přípravu začneme čokovrstvou a čokopolevou - příprava obojího je naprosto stejná. V kastólu přivedeme k varu trošku vody, na kastrol posadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastrol) a vlijeme do ní šlehačku. Počkáme dokud nezačne téměř vařit a dáme bokem z parní lázně. Do vřelé šlehačky přidáme nalámanou čokoládu a chvilku počkáme, až povolí. Dobře rozmícháme, dokud se hmota nespojí. Toto provedeme 2x - jednou s 200 ml a podruhé se 100 ml šlehačky. Misku s větším množstvím - na čokovrstvu - umístíme do lednice. Tu menší s čokopolevou necháme venku na lince. A hurá, jdeme na ten zbytek.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.

Sušenky podrtíme, smícháme s máslem a napěchujeme do dortové formy. Já vždy k důkladnému uťapkání používám ploché dno sklenice, pracuji opravdu silou.

V míse smíchám vše na tvarohovou vrstvu - tvaroh, mascarpone, cukr (dejte dle chuti, nám stačí lžíce, ale ochutnávejte) a citrónovou kůru. Mixérem spojte a cca 1/2 nalíjte na namačkané sušenky. Svědomitě urovnejte, uhlaďte. Do zbylé poloviny zamixujte šťávu z ovoce. Tu získáte rozmačkáním (rozmixováním tyčákem) a propasírováním přes sítko, abychom oddělili pecičky a použili opravdu jen šťávu. Obarvený a ochucený tvaroh přeneste na bílou tvarohovou vrstvu a opět opatrně urovnejte a uhlaďte.

Teď můžete dort šoupnout na chvilku do lednice, naopak vyndejte misku se směsí na čokohmotu. Pokud už je vystydlá, můžete začít šlehat mixérem (umyjte metličky od tvarohu), vyšlehejte do konzistence podobné šlehačce. Rozetřete na borůvkovou vrstvu a opravdu pečlivě uhlaďte. Celý dort zalijte čokoládovou polevou a šup s ním na 18-24 hodin do lednice. Doporučuji jej podložit plechem nebo větším talířem. Tvarohová vrstva pravděpodobně pustí syrovátku, tak ať nemáte sladkou povodeň v lednici 

aaaa druhý den je tu! Svařte v konvici vodu, připravte si ostrý kovový nůž a vysokou nádobu, do které vřelou vodu přelijete, do ruky vezměte ubrousek a jdeme krájet. Nůž si vždy nahřejte ve vodě, utřete do ubrousku, aby nebyl mokrý, jen horký a udělejte krásný čistý řez. Pak zase do vody, utřít a znovu do dortu. Takto pokračujte, až budete mít 8-12-16 kousků, podle požadovaného počtu porcí.

Nakrájený moučník ozdobte ovocem, jedlými květinami... zkrátka tím, co máte po ruce a klidně jej zase schovejte do lednice, dokud nepřijdou hosté. Pak už Vám bude stačit jen podběráček na dort a jednotlivé porce hravě přemístíte na talířky.

Něco navíc - pokud se chcete vyhnout korpusu ze sušenek a rádi byste sáhli po něčem zdravějším a bez cukru, můžete vyzkoušet "raw" verzi:
V misce smíchejte pomleté vločky (dobré jsou jak ovesné, tak pohankové) - 100 g, dále 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g mletých mandlí, 50 g kokosového oleje a 50 g datlové pasty. Prsty zpracujeme do podoby lepivé drobenky. Tuto hmotu natlačíme na dno dortové formy a s náplní postupujeme dále podle receptu.

Korpus můžete obměnit - nahradit mandle například kokosem. A nebo do korpusu navíc přidat dvě lžíce kakaa, nebo jakkoliv jinak, fantazii se meze nekladou.

20 Responses to Čokoládovo-tvarohový cheesecake

  1. Lenka

    Dobry den. Chystam se dceri udelat tento Vas dort k narozeninam a moc prosim o radu, jestli muzu pouzit i treba mrazene maliny, co myslite? Nebo sly by i cerstve jahody? Dekuji! Lenka

    • Tereza

      Leni, určitě můžete použít mražené maliny, sama jsme je použila několikrát. Hodí se i ostružiny, rybíz a nebo třeba směs tohoto zahradního ovoce. Dobré je udělat hustší rozvar (déle vařit pro redukci vody). Čerstvé ovoce (krájené) lze použít také, ale hrozí, že dojde k naředění náplně šťávou která se z ovoce bude uvolňovat i během tuhnutí v lednici. Rozmixované čerstvé ovoce nedoporučuji, obsahuje příliš mnoho vody. Jedinou výjimkou jsou čerstvé lesní borůvky, které jsem použila v tomto receptu. Rozvar se dá samozřejmě připravit i z čerstvých jahod. Přeji, ať se oslava vydaří a na dortu si pochutnáte. Krásný víkend, Tereza

  2. Petra

    Dobrý den, chtěla bych moc poděkovat za recept! Cheesecake je úžasný, vždy všem chutná a hned se po něm zapráší… 🙂
    Po sobotní a nedělní návštěvě zbyl poslední kousíček, o který se s manželem asi “poperem” 😁
    Děkuji!

    • Tereza Linnertová

      Petro, mám velikou radost, že jste si tak pochutnali a děkuji za milá slova chvály. Krásný den, Tereza

  3. Veronika

    Prosím, jaký tvaroh je nejlepší? Může být ve vaničce, nebo spíš kostka v alobalu? (Jaroměřický). Děkuji

    • Tereza

      Veroniko, děkuji za Váš dotaz. Já používám tvaroh ve vaničce, má jemnější strukturu. Ale obecně je to úplně jedno, po kterém sáhnete, z obou bude fungovat. Tereza

  4. Niky

    Dobrý den, dnes mám v plánu upéct podle tohoto receptu. Jen se chci zeptat – to máslo mám rozehřát? Děkuji za odpověď

    • Tereza Linnertová

      Dobrý den Niky,
      ano, máslo je dobré rozpustit. Jestli Vám můžu poradit, začněte s mírně menším množstvím másla a v případě potřeby dodejte. Záleží totiž na sušenkách – jak moc máslové (tučné) jsou. Některým stačí i jen 70 g másla a jiné nacucnou klidně 120 g. Jakmile vám bude směs jemně hrudkovatět, zvládnete z ní udělat v dlani kuličku, která bude držet +/- pohromadě, tak másla stačí. Když ho totiž dáte hodně, v lednici ztuhne a korpus je pak příliš pevný (tvrdý), špatně se krájí a lžičkou je skoro neukrojitelný. Přeji, ať si pochutnáte, vlastně o tom nepochybuji 😉 Krásný víkend, T.

  5. Michaela

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké používáte sušenky na korpus? Můžete doporučit nějaké konkrétní? V případě vsakování syrovátky (viz.první dotaz) – je lepší korpus upéct nebo použít sušenky? A pokud upéct, jaký recept byste doporučila? Moc děkuji za odpověďi!

  6. lajika

    Dobrý den. Plánuju udělat na oslavu narozenin, ale trochu se bojím, že bude dort moc „tekutý“, vzhledem k tomu, že v něm není ani želatina ani pudink ani nic, co by jej ztužilo, připadá mi, že musí mít konzistenci tvarohu – tzn. roztékat se. Drží pohromadě?
    Taky mám obavy z toho „vyteče z něj syrovátka“ – to musí rozmáčet korpus ne? (tady by teda asi pomohlo nechat tvaroh předem vykapat, ale když se do něj pak ještě přidává 3 dcl ovocné šťávy…?)
    REcept zní úžasně, ale obávám se, aby z toho nebylo rozmáčené vyteklé cosi. Jak to je?

    • Tereza

      Dobrý den Lajiko, tento dort jsem dělala v různých obměnách asi 30x (bez nadsázky) a vždy byl krásné ztuhlý. Pohromadě ho drží zejména tuk, který je obsažený v mascarpone (cca 50 %), tvaroh používám také tučný, ale dělala jsem i z nízkotučného a jde to v pohodě. Řádně vychlazený dort je krásně pevný a rozhodně takový vydrží i během sfoukávání svíček a krájení i potom. Želatinu rozhodně nepřidávejte, ve spojení s mascarpone to není příliš vhodné. Tu používám do lehkých, nadýchaných krémů, nejčastěji založených na šlehačce.

      Pozor, do krému se přidává jen cca 130 ml ovocné šťávy, kterou získáte z cca 250 -300 ml bobulového ovoce. Prostě naberete (v tuto sezónu nejspíš mražené) celé kusy ovoce do klasického hrnečku o výše uvedeném objemu , už jen rozmačkáním se objem ovoce sníží a přepasírováním, abyste se zbavila zrníček a šlupek, objem klesne na uvedených cca 130 ml. Pasírovat nemusíte, pokud použijete pouze borůvky nebo např. jahody. Kanadské borůvky se příliš nehodí, nedají pěknou barvu (krém je našedlý) a ani typickou borůvkovou chuť, proto je nedoporučuji a sama používám pouze na zdobení.

      Syrovátka – neteče jí mnoho a pokud použijete pečený korpus (piškot), tak se bát nemusíte, korpus ji pojme a příjemně zvlhne. Problém může nastat u sušenkového korpusu – rozdrcené sušenky, smíchané s máslem a silou natlačené do formy neumožní syrovátku vsáknout – tj. korpus rozhodně rozmočený nebude a uvolňující se syrovátka potřebuje někam odtéci. Není jí mnoho, typuji maximálně 2 polévkové lžíce, ale když se 2 lžíce „sirupu“ (ona po vykapání má takovou konzistenci) rozmatlají po poličce v lednici, nebude žádná hospodyňka ráda, proto na to upozorňuji. Sušší tvaroh syrovátku nepustí téměř žádnou, záleží po jakém výrobku/výrobci sáhnete. Vykapávat tvaroh dopředu je úplně zbytečné.

      Pusťte se směle do něj, dopadne to na výbornou, všichni si pochutnají a budete za hvězdu, slibuji! Krásnou oslavu, T.

      • lajika

        Děkuji za odpověď i doporučení – měla jste pravdu, konzistence byla úplně perfektní (použila jsem tedy tučný tvaroh, ale – jak píšete – věřím, že i z ostatních druhů by to šlo).
        Takže děkuji a zdravím, lajika

  7. Klára Krejčí

    Dneska jsem ho připravovala na zítřejší oslavu narozenin a je mi jasný,ze bude vynikající,jen cokovrstva byla moc vychlazená,tak mi nešla rozetrit tak skvěle,jako Vám :(. Ale to jsou zkušenosti,ze kterých se poucim do příště. I tak moc a moc děkuji za recept. Klára

  8. Aneta

    Dobrý den,
    chci se zeptat, jaký je potřebný průměr dortové kulaté formy na množství ingrediencí viz výše. Děkuji.

    • Tereza

      Aneto, děkuji za dotaz, hned to půjdu doplnit. Uvedené množství je pro klasickou dortovou formu – tj. průměr 22-24 cm. Dort rozkrájíte na poctivých 12 porcí, úsporných i 16. Ať se podaří a chutná, já ho budu dnes dělat taky. Krásný víkend, T.

  9. Vlaďka

    Dobrý den, chtelabych udělat tento úžasný dort na oslavu synových narozenin…ale potřebuji 18-20 kousků…tak zvažují zda udělat dvě kulaté nebo si to zjednodušit na jeden plech, myslíte že můžu použít na plech cca33*42 dvojitou dávku? 🤔 Děkuji

    • Tereza Linnertová

      Vlaďko, já dělávám hranatý do plechu 38×27 cm – dvojitou dávku, to je jen o trošku menší, než ten Váš. Tento rozměr v pohodě nakrájím na poctivých 18 porcí. Dělávám z toho i 24 kousků, ale to je spíš už taková chuťovka, řez, jako doplněk k jinému pohoštění. Další variantou je pak kulatý prům. 26 cm – také dvojitou dávku, z toho uděláte 20 porcí s přehledem. Jen si dovolím upozornění, tento dort je nutné dělat do rozevírací formy, takže buď použijte nastavitelnou formu (hranatou) a nebo si korpus upečte (pokud chcete piškotový pečený) v nějakém plechu, vyrobte si z lepenky mantinely požadovaných rozměrů, obalte alobalem, korpus ořežte do požadovaného rozměru a ohraďte vyrobenými mantinely, k nim ještě z vnitřní strany uřízněte pásky pečícího papíru, abyste náplň nedávala přímo na alobal. Chce to trochu rukodělné zručnosti, ale s výsledkem budete spokojená. Přeji Vám, ať se podaří a chutná a kdyby něco, jsem Vám k dispozici. Krásný víkend a synovi vše nej! T.

  10. michaela

    Dobrý večer, chci zkusit cheesecake podle Vašeho receptu, jen by jsem se ráda zeptala, zda jde nahradit mascarpone něčím jiným, děkuji

    • Tereza Linnertová

      Míšo, dobrý den. Mascarpone můžete úplně vynechat – použijte místo něj další tvaroh. Jen je potřeba nechat dezert dostatečnou dobu odležet. Dopřejte mu alespoň 12 hodin v lednici. Mascarpone je tučnější než tvaroh a tak je dezert možné krájet v případě nutnosti i dříve. Ať se podaří a chutná! T.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *