Dort z červené řepy
Ooooo ano, i u nás láska prochází žaludkem. Já tedy nedělala nic světoborného, prostě řez ke kafíčku a velkou rychlovku. Valentýnský dort z červené řepy, nadívaný krémem z tvarohu a maskarpone.
- Příprava : 40 minut
- Vaření/pečení : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Na korpus:
- mouka polohrubá - 300 g
- panela (cukr) - 100 g
- citrónová kůra - z 1 bio-citrónu
- kypřící prášek - 12 g
- olej - 150 ml
- vařená červená řepa - 300 g
- žloutky - 3 ks
- horká voda - 3 lžíce
- bílky - 3 ks
- Na krém:
- mascarpone - 1 kelímek (250 g)
- tvaroh - 500 g
- cukr - 20 g
- citrónová kůra - z 1 bio-citrónu
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 175 oC a dortovou formu vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
Červenou řepu s olejem rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého pyré.
Ve větší míse vyšleháme žloutky se třemi lžícemi vařící vody do pěny. Přidáme cukr a šleháme do nadýchané pěny (3-4 minuty), zamixujeme k nim řepový olej a pak i mouku smíchanou s práškem do pečiva a citrónovou kůrou. Úplně nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto přemístíme do trouby a pečeme cca 30-40 minut, provedeme špejlovou zkoušku, zda už je propečený.
Po upečení necháme dort zcela vychladnout. Poté jej prokrojíme napůl a nadíváme krémem.
Krém připravíme prošleháním tvarohů s maskarpone, cukrem a citrónovou kůrou. Rychlým prošleháním vše spojíme v jednolitou hmotu. Trezírovací sáček s hladkou špičkou nebo i jen obyčejný sáček s ustřiženým růžkem naplníme krémem, mezi korpusy i shora tvoříme hromádky a dále zdobíme dle fantazie a příležitosti.
Teda na Valentyna jste si nemuseli davat zrovna ‚velkou rychlovku‘, ale poradne si to uzit 😉
Luli, máš pravdu 😉 Ovšem musím to uvést na pravou míru – příprava byla rychlovka, zbytek jsme si hezky užili a vychutnali :-), vtipálku! T.