Lemon curd cheesecake

V sobotu odjíždíme na hory a tak je na čase vyprázdnit lednici od všeho, co nechci brát s sebou. A tak jsem dnes v pozdním odpoledni vyzvala děti "nechcete si trochu zapéct?" Obě souhlasily, ale pojaly to po svém - vařili si svoje imaginární lahůdky a já se pustila zase do té své a musím říct, že se nám všem pěkně dařilo.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 01h 15min
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na korpus:
  • mleté oříšky (lískové, vlašské, mandle...) - 3/4 hrnku (á 250 ml)
  • ovesné vločky - 1 hrnek
  • máslo - 50 g
  • cukr (kokosový) - 2 lžíce
  • žloutek - 1 ks
  • Na náplň:
  • tvaroh - 500 g
  • zakysaná smetana - 200 g
  • jogurt - 150 g
  • žloutky - 3 ks
  • bílky - 3-4 ks
  • škrob - 2 lžíce
  • lemon curd - 2 vrchovaté lžíce
  • cukr - 2 lžíce
  • Na ozdobu:
  • kousek biocitronu
  • bílkové pusinky
  • lemon curd
  • nebo nějaké ovoce, dle fantazie

Postup přípravy

Začneme tím, že si připravíme dortovou formu, vyložíme ji pečícím papírem - dno i stěny a troubu rozehřejeme na 175 oC.

Příprava korpusu je snadná - ve středně velké míse smícháme lžící a následně rukou všechny suroviny a utvoříme z nich lepivější drobenku. Tu pak pořádně umačkáme do připravené dortové formy a dáme zapéct na 5-7 minutek do trouby.

Mezi tím si připravíme náplň. Do mísy po těstu vložíme všechny suroviny kromě bílků. V menší míse vyšleháme z bílků tuhou pěnu, následně řádně sešleháme zbytek surovin ve větší míse a na závěr k nim ručně vmícháme bílkový sníh. Náplň rozetřeme na předpečený korpus.

Troubu stáhneme na 150 oC, na dno trouby vložíme starý pekáček nebo plech s vodou. Naplněnou dortovou formu dáme na střední rošt a pečeme dokud nebude na povrchu zlatohnědý. Trvá to cca hodinu a čtvrt. Podle potřeby můžeme formou během pečení opatrně otáčet, aby se dort pekl pěkně stejnoměrně ze všech stran. Při vyjímání z trouby bude dort ještě třaslavý, nebojte, během chladnutí zpevní. Nechte ho cca 30 minut prochladnout ve formě a poté odstraňte boční díl a nechte zcela vychladnout. Uložte do lednice, alespoň na 2-3 hodiny. Až poté nazdobte a podávejte.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *