Plněné perníčky i zdobená klasika (univerzální těsto)

Máte rádi perníčky? Tak plněné perníčky budete milovat! Krásně vláčné díky marmeládě a s tradiční chutí. A klidně použijte těsto i na klasické zdobené, budou vám chutnat a jsou hned měkké.

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 10 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • hladká špaldová mouka - 350 g
  • moučkový cukr - 150 g
  • 100% tuk - 100 g
  • med - 2 lžíce
  • vejce - 2 kusy
  • jedlá soda - 1 lžička
  • koření do perníku - 2 lžičky
  • Na plnění:
  • marmeláda, povidla
  • Na polevu pro zdobení:
  • moučkový cukr - 200 g
  • bílek - 1 ks
  • horká voda - 1 lžíce
  • citrónová šťáva - 2 lžičky

Postup přípravy

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které můžeme hned zpracovat, ale lépe je ho nechat odležet. V lednici, zabalené v potravinářské fólii vydrží i 14 dní. Pokud jej budete nechávat odležet, doporučuji přidat 2 lžíce medu navíc.

Zpracované těsto rozválíme na plát silný 3-4 mm a vykrajujeme libovolné tvary, ty můžeme péct jen tak, nebo do nich vmáčknout mandli/oříšek. Nebo vykrajujeme kolečka, která plníme povidly/marmeládou, přiklopíme druhým kolečkem. Horní pak při kraji důkladně přitlačíme ke spodnímu.

Pečeme na 180 oC asi 7 - 10 minut. Troubu hlídejte a perníčky vyndejte když začnou růžovět, nebudou vysušené. Perníčky můžete zdobit čokoládou nebo cukrovou polevou. Zdobíme ideálně až druhý den (nebo později).

100% tuk v žádném případě nenahrazujte Herou nebo máslem. Perníčky by byly tvrdé!

 

A co poleva? Ta která je hlaďounká, zaručeně ztuhne a nebude se z perníčků drolit? Tady je recept:

Moučkový cukr NUTNĚ přesejeme přes husté sítečko. Přidáme bílek - opět propasírovaný přes husté sítko. Nakonec přidáme 1 lžíci horké vody a 2 lžičky citrónové šťávy, jak jinak než přeceděné přes stejné husté sítko. Vyšleháme asi 3-4 minuty ručním mixérem. Naplníme zdobičku, sáček s ustřiženým růžkem apod. a zdobíme. Zbytek polevy v misce přetáhneme potravinářskou fólií, aby nám poleva na povrchu nezatuhla. Polevu můžeme také obarvit potravinářskými barvami.

One Response to Plněné perníčky i zdobená klasika (univerzální těsto)

  1. Anička L.

    Dobré ráno 😀, jaký 100% tuk používáte? V krámech většinou najdu jen Omegu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *