Plněné perníčky i zdobená klasika (univerzální těsto)
Máte rádi perníčky? Tak plněné perníčky budete milovat! Krásně vláčné díky marmeládě a s tradiční chutí. A klidně použijte těsto i na klasické zdobené, budou vám chutnat a jsou hned měkké.
- Příprava : 60 minut
- Vaření/pečení : 10 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- hladká špaldová mouka - 350 g
- moučkový cukr - 150 g
- 100% tuk - 100 g
- med - 2 lžíce
- vejce - 2 kusy
- jedlá soda - 1 lžička
- koření do perníku - 2 lžičky
- Na plnění:
- marmeláda, povidla
- Na polevu pro zdobení:
- moučkový cukr - 200 g
- bílek - 1 ks
- horká voda - 1 lžíce
- citrónová šťáva - 2 lžičky
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které můžeme hned zpracovat, ale lépe je ho nechat odležet. V lednici, zabalené v potravinářské fólii vydrží i 14 dní. Pokud jej budete nechávat odležet, doporučuji přidat 2 lžíce medu navíc.
Zpracované těsto rozválíme na plát silný 3-4 mm a vykrajujeme libovolné tvary, ty můžeme péct jen tak, nebo do nich vmáčknout mandli/oříšek. Nebo vykrajujeme kolečka, která plníme povidly/marmeládou, přiklopíme druhým kolečkem. Horní pak při kraji důkladně přitlačíme ke spodnímu.
Pečeme na 180 oC asi 7 - 10 minut. Troubu hlídejte a perníčky vyndejte když začnou růžovět, nebudou vysušené. Perníčky můžete zdobit čokoládou nebo cukrovou polevou. Zdobíme ideálně až druhý den (nebo později).
100% tuk v žádném případě nenahrazujte Herou nebo máslem. Perníčky by byly tvrdé!
A co poleva? Ta která je hlaďounká, zaručeně ztuhne a nebude se z perníčků drolit? Tady je recept:
Moučkový cukr NUTNĚ přesejeme přes husté sítečko. Přidáme bílek - opět propasírovaný přes husté sítko. Nakonec přidáme 1 lžíci horké vody a 2 lžičky citrónové šťávy, jak jinak než přeceděné přes stejné husté sítko. Vyšleháme asi 3-4 minuty ručním mixérem. Naplníme zdobičku, sáček s ustřiženým růžkem apod. a zdobíme. Zbytek polevy v misce přetáhneme potravinářskou fólií, aby nám poleva na povrchu nezatuhla. Polevu můžeme také obarvit potravinářskými barvami.
Dobré ráno 😀, jaký 100% tuk používáte? V krámech většinou najdu jen Omegu…