V jogurtu marinované krutí řízečky s bramborovo-batátovým šťoucháním
Krůtí maso je takové sušší a díky marinování a následnému pečení v jogurtu si zachová šťavnatost. Bramborovo-batátové šťouchání je sladší a příjemně vyrovná kyselkavost jogurtu. S chutí do něj!
- Příprava : 45 minut
- Vaření/pečení : 01h 15min
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- krůtí maso - 500 g
- smetanový jogurt - cca 500 g
- oblíbené koření (grilovací, adžika, zelené bylinky...)
- sůl
- brambory - 4-5 kusů
- batát - 1 velký kousek
- máslo - 2 lžíce
- mléko - žbrdek
- zelenina k podávání (klidně mražená) - 200-250 g
Postup přípravy
Začneme večer před pečením - jogurt (lze zkombinovat i jogurt a zakysanou smetanu) smícháme s naším oblíbeným kořením a solí. Krůtí maso nakrájíme na plátky nebo nudličky a pěkně obalíme v jogurtu. Necháme v lednici marinovat.
Druhý den přendáme do vhodné zapékací mísy s víkem a pečeme cca 60-75 minut při 200 oC. Ke konci pečení si očistíme brambory a batát, obojí nakrájíme a dáme klasicky vařit, pokud jsme zvyklí solit, tak jen lehce. Jakmile jsou brambory i batáty měkké (batáty budou dřív než brambory), slijeme veškerou vodu. Přidáme máslo, přilopíme pokličkou a necháme pár minut stát, aby se máslo rozpustilo. Žbrdneme mléka a šťouchadlem pomačkáme do požadované konzistence.
Zeleninu připravuji v MW troubě, ale lze ji samozřejmě i třeba v páře. Většinou, zvlášť teď v zimě, sahám po mrazených směsích. Takže zhruba 1/2 pytlíku (zvolte naprosto jakoukoliv směs, co máte rádi) dám do hrnce vhodného do MW trouby, přidám 2-3 lžíce vody, zavřu hrnec, výkon snížím na 600 a vařím 6 minut. Po této době promíchám, a opět dám na snížený výkon na 6 minut. Sliju případnou vodu, můžeme přidat nakrájenou petrželku, oříšek másla a servírujeme. Chutná skvěle a je to bez práce.
Napsat komentář