Zeleninový nákyp
Rychlovka z trouby, která je u nás moc oblíbená napříč generacemi a navíc variabilní, vytvoříte ji přesně z toho, co máte zrovna doma. Zn: úspěch zaručen.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 60 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- zelenina (viz níže) - 750 g
- cibule - 1 ks
- vejce - 3 kusy
- dětská krupička - 300 g
- sýr - 100 g
- olej - 100 g
- rozmarýn
- tymián
- česnek
- sůl
Postup přípravy
Ze zeleniny je vhodné v podstavě všechno, co máte doma a máte rádi. Ideální je rozhodně: cuketa, patizón, dýně, červená řepa, 1-2 brombory, menší batát, mrkev, petržel, pastyňák, květák (rozebraný na droboučké růžičky), kedlubna... můžete přidat také drobně krájenou papriku. Důležité je, zkombinovat alespoň 3-4 druhy a vyvážit celé dílo chuťově. Takže, pojďme na to...
Zeleninu očistím a hrubě nastrouhám, cibuli jemně nakrájím. Sýr také nastrouhám hrubě, všechny suroviny dám do mísy a míchám (klidně i jen ručně), dokud se vše krásně nepropojí. Poté naliji do pečícím papírem vyložené formy nebo na plech a peču na 175 oC cca 40-60 minut. Záleží, zda v koláčové formě, kde je vyšší vrstva a nebo na plechu, kde je těsto nižší. Hotový je, až je povrch krásně zlatavý.
Masožravci mohou těsto doplnit o vysokoprocentní šunku, zbytek masa z předešlého oběda nebo třeba šmakouna, uzené tofu...
Po upečení je dobré nechat koláč alespoň hodinku chladnout, aby trošku zpevnil. Horký totiž nedrží dobře pohromadě. Ochladlý už mnohem lépe a studený lze s sebou vzít i na cesty, krásně drží pospolu.
Napsat komentář