Kapustičková krémová polévka
Dneska si pochutnáváme na husté kapustičkové polévce. Jonáškovi jsem do ní drobně nasekala maso ze včerejška a tak vznikl eingopf, které on má koneckonců moc rád.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 15 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- růžičková kapusta - 200 - 250 g
- mrkev - 2 kusy
- petržel - 1 ks
- brambor - 1 ks
- a další zelenina - - květák, celer, pórek, brokolice... máte-li něco načnutého
- ovesné vločky - 1 hrstka
- cibule - 1 ks
- olej - 2 lžíce
- vývar - 750 ml
- sůl
- kmín mletý
- česnek
- zelené bylinky
Postup přípravy
Cibuli jemně nakrájíme a necháme ji na oleji zesklovatět. Očistíme si zeleninu a vše nakrájíme na drobné kousky. Z kapustičky obereme vnější lístečky, zbytek omyjeme a do polévky dáme v kuse, pouze větší kusy můžeme rozkrojit. Zeleninu (kromě kapustičky) přidáme k cibulce a krátce orestujeme, přihodíme hrstku ovesných vloček (pro zahuštění). Zalijeme vodou (vývarem), okořeníme, přidáme kapustičky a vaříme cca 12-13 minut. Poté odebereme pár celý kapustiček s trouchou další zeleniny, zbytek v kastrólu rozmixujeme, odebranou zeleninu vrátíme do polévky, promícháme a můžeme podávat.
Na ozdobu se pro dospěláky hodí také například opečená slanina. Zvlášť chlapi to ocení 😉 Pro zjemnění můžeme na talíři dozdobit smetanou ke šlehání.
Dobrý den, v postupu nejsou nikde uvedené ovesné vločky, které jsou v surovinách. Lenka
Dobrý den Lenko,
děkuji za upozornění 🙂 už jsem je tam dopsala. Ovesné vločky slouží k zahuštění polévky. Pokud použijete více zeleniny, můžete vločky klidně vynechat, zvlášť pokud je někdo v rodině citlivý na lepek.
Krásné podzimní dny!
Tereza