Čajové pečivo – sušenky 6x jinak
Tak jsme se dneska ráno s Jonáškem dali do pečení sušenek. Udělali jsme celkem 5 vykrajovaných druhů a 2 druhy "pro lenochy". Sušenky jsou klasické jemné čajové pečivo, které v uzavřené dóze, v chladu vydrží dlouho výborné, minimálně do doby, než se sní.
- Příprava : 25 minut
- Vaření/pečení : 12 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Vanilkové:
- hladká špaldová mouka - 150 g
- povolené máslo - 45 g
- Hera - 45 g
- moučkový cukr - 40 g
- vanilka - 1/2 lžičky
- Citrónové (vše jako ve vanilkové verzi):
- a navíc citrónová kůra - z 1 BIO citrónu
- Skořicové:
- hladká špaldová mouka - 75 g
- povolené máslo - 25 g
- Hera - 20 g
- moučkový cukr - 20 g
- skořice - 1 lžička
- Mandlové:
- hladká špaldová mouka - 50 g
- povolené máslo - 20 g
- Hera - 20 g
- madle - 25 g
- moučkový cukr - 20 g
- Ořechové:
- hladká špaldová mouka - 50 g
- povolené máslo - 25 g
- Hera - 25 g
- moučkový cukr - 20 g
- ořechy mleté (vlašské / lískové) - 40 g
- Kakaové
- hladká špaldová mouka - 85 g
- povolené máslo - 30 g
- Hera - 30 g
- moučkový cukr - 20 g
- kakao holandského typu - 2 lžičky
Postup přípravy
Ze všech surovin zpracujeme na válu, rukama těsto a můžeme buď hned zpracovávat a nebo nechat v lednici odpočinout. Vyvalujeme na cca 4 mm, vykrajujeme, klademe na plech a pečeme cca 10-12 minut do růžova v troubě vyhřáté na 165 oC.
Uvedená množství surovin jsou na malé množství sušenek. Neváhejte si dávky upravit vynásobením surovin. Bohužel u tohoto typu receptů se jen velmi obtížně uvádí množství, protože záleží na tloušťce těsta a velikosti vykrajovaných tvarů.
Upečené sušenky je možné slepovat marmeládou, krémem, ale není to nutné, jsou velmi chutné i bez toho. Dále je možné je namáčet do čokolády (bílé, mléčné, hořké), případně ještě navíc sypat oříšky, kokosem... fantazii se meze nekladou.
Pokud nemáme chuť nebo čas vykrajovat tvary, můžeme z těsta uválet váleček a velmi ostrým nožem krájet tenké plátky těsta, ty pak rozmístíme na plech a pečeme. Lze také zkombinovat 2-3 druhy těsta k sobě, případně udělat roládu - vyválet dvě různé těsta, položit na sebe a zarulovat, poté krájet.
Když nemám doma Herz, můžu použít pouze máslo?
Dobrý den Michaelo,
pokud nemáte Heru, použijte máslo. Těsto však může mít malinko jinou konzistenci. Dejte vědět, jak se Vám to povedlo s touto obměnou. Já zkoušela i jen zcela máslové a s těstem se mi lépe pracovalo, když byl poměr 1:1 s rostlinným tukem. Jsem zvědavá, jak se to bude pozdávat Vám.
Díky, T.
Jake mandle pridavate? To se musi sparit,oloupat a rozemlit,nebo kupujete uz mlete?
Marti, mandle používám mleté a je jedno, jestli se slupkou nebo bez. Bez slupky budou světlejší. Kupuji už namleté, ale nic nebrání namlet/nastrouhat doma. Ať vám chutnají, díky T.