Ořechový cheesecake
Středa je tu a tak dorazí na pravidelnou návštěvu tcháni. V lednici 2 tvarohy, co s nimi? Třeba... podzimně laděný CHEESECAKE S OŘECHY a skořicovou krustičkou. Teda dobrota veliká a hlavně rychlovka. Mňam!
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 40 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Korpus:
- drcené sušenky - 1 a 1/2 hrnku
- vlašské ořechy mleté - 1/2 hrnku
- rozpuštěné máslo - 80 g
- Tvarohová náplň:
- tvaroh - 500 g
- žloutek - 3 ks
- cukr - 2 lžíce
- škrob - 2 lžíce
- citrónová kůra
- utlučená vanilka
- bílky - 3 ks
- Skořicová krustička:
- hladká špaldová mouka - 3/4 hrnku
- vlašské ořechy mleté - 1/2 hrnku
- povolené máslo - 70 g
- moučkový cukr - 3 lžíce
- skořice - 2 lžičky
Postup přípravy
Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem - dno i boky, případně vymažeme a vysypeme. Záleží, jak je kdo zvyklý. Troubu dáme rozehřívat na 175 oC.
Ve velké míse rozpustíme máslo, přidáme sušenky a ořechy a prsty zpracujeme lepkavější drobenku, kterou silou napěchujeme na dno dortové formy.
Do mísy, ve které byla sušenková směs dáme tvaroh, žloutky, cukr, škrob, citrónovou kůru a vanilku. V čisté míse vyšleháme sníh ze 3 bílků a následně mixérem pořádně promixujeme tvarohovou směs. Nakonec ručně stěrkou vmícháme sníh z bílků do tvarohové směsi. Tu naneseme ve stejnoměrné vrstvě na sušenkový korpus.
A jdeme do finále. V míse po tvarohu prsty zpracujeme všechny suroviny na krustičku - vytvoříme drobenku, kterou pěkně rozsypeme v silnější vrstvě po celém povrchu tvarohu.
Šup do trouby na cca 40 minut. Po upečení necháme 10 minut prochladnout, poté sejmeme kruh z dortové formy a přesuneme bez dna na mřížku vychladnout. No a pak už jen mlsáme
Napsat komentář