Špenátový (brokolicový) kiš
Včera jsem koupila obří pytel špenátového lupení, dnes spařila, nasekala a z půlky udělala rychlý tvarohovo-špenátový kiš. No museli jsme si poslední 2 kousky doslova urvat od huby, jak se říká, aby zbylo Emi na večeři. Je stejně výborný také s předvařenou, drobounce krájenou brokolicí.
- Příprava : 20 minut
- Vaření/pečení : 40 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Těsto
- hladká špaldová mouka - 200 g
- máslo - 100 g
- žloutek - 1 ks
- voda - 5 lžic
- sůl
- Náplň
- špenát / brokolice
- tvaroh - 250 g
- mozzarella z nálevu - 125 g
- vejce - 1 ks
- bílek - 1 ks
- česnek
- zelené byliny dle chuti
- sůl
Postup přípravy
Z mouky, másla nastrouhaného na hrubém struhadle, žloutku a vody zpracujeme těsto, které můžeme (nemusíme, pokud spěcháme) dát do lednice na 30 minut (i déle). Těsto pak rozválíme a vysteleme s ním koláčovou formu vyloženou pečícím papírem. Propícháme vidličkou a dáme na 5-7 minut do trouby rozehřáté na 180°C předpéct.
Spařené špenátové listy nasekáme, dáme do misky (předvařenou brokolici drobounce nakrájíme), přidáme tvaroh, vejce, sůl a koření a prošleháme mixérem. Ručně pak vmícháme drobně krájenou mozzarellu.
Špenátovou směs nalijeme na předpečený korpus a šup zpět do trouby. Pečeme v na 180°C cca 45 minut až je povrch krásně zlatavý. Necháme trošku ochladnout a podáváme. Je moc dobrý studený i teplý.
Výborný recept! Dokonce i kluci si přidali, ač nová jídla zkoušejí neradi:)
Tvaroh jsem tedy neměla, ale jogurt se smetanou ho skvěle nahradil. A jelikož mi náplň zbyla, zapekla jsem ji dnes s těstovinami – a opět ňami 😀
Díky!
Kateřino, mám velkou radost, že jste si pochutnali a skvěle jste naložila s přebytky. Díky za milá slova! Krásný den, Tereza