Mnohorajčatový kiš
A k sobotní veceri u Linnertů bude MNOHORAJČATOVY KIŠ s tvarohem, cottage a olivami. Musíme ten odpolední zákusek trošku vyvážit zeleninou.
- Příprava : 25 minut
- Vaření/pečení : 35 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Těsto
- hladká špaldová mouka - 200 g
- máslo - 100 g
- voda - 5 lžic
- žloutek - 1 ks
- sůl
- Náplň
- tvaroh - 250 g
- cottage - 1 kelímek
- smetana ke šlehání - 100 ml
- vejce - 1 ks
- bílek - 1 ks
- rajčata - 8 větších, masitých kousků
- olivy - hrstka
- tvrdý sýr - 7 dkg
- oregáno, bazalka
- sůl
Postup přípravy
Rajčata dáme do větší misky a zalijeme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Troubu rozehřejeme na 175 oC. Koláčovou formu vyložíme pečíčím papírem.
Přípravu začneme těstem. Připravíme jej z mouky, másla nastrouhaného na hrubém struhadle, žloutku, vody a trošky soli. Velmi snadno zpracujeme pružné těsto. Dlaněmi s ním vyložíme koláčovou formu po dně i stanách. Propícháme vidličkou a dáme na 5 - 7 minut do trouby přepéct.
Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh, cottage, smetanu, vejce i bílék, sůl a bylinky ručně spojíme v míse. Olivy bez pecky můžeme nakrájet, jinak mohou zůstat i v celku.
Na předpečený korpus vylijeme tvarohovou náplň, poklademe dokola rajčaty, kolečka se můžou mírně překrývat, pekáč jimi naplníme opravdu na husto a osypeme olivami. Nakonec povrch posypeme oregánem a strouhaným sýrem. Koláč strčíme do trouby a na 175°C pečeme cca 35 - 40 minut, dokud není povrch krásně zlatý. Necháme pár minut prochladnout a můžeme se do něj pustit.
Napsat komentář