Štrůdl babičky Boženky
Výborná obdoba klasického drobivého štrůdlu z listového těsta. Vždy jsem ho u babičky obdivovala a pak si od ní jednou vzala recept.
- Příprava : 25 minut
- Vaření/pečení : 40 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- hladká špaldová mouka - 400 g
- máslo / Hera - 250 g
- ocet - 1 lžíce
- vejce - 1 kus
- sůl - špetka
- jablka - 12 kusů
- rozinky - hrstka
- oříšky - hrstka
- strouhanka - hrstka
- skořice
- vanilkový cukr
Postup přípravy
Na vále vypracujeme hladké, nelepivé těsto (můžeme si pomoct třeba lžící vody/rumu, ale není to většinou potřeba) a dle potřeby ho necháme chvíli odležet v lednici (ani to není nutné).
Rozdělíme jej na dva díly a postupně je rozválíme (někdy dělám i jen jednu velkou nohavici - zrovna včera jsem to tak dělala). Vždy posypeme strouhankou (strouhaným perníkem, drcenýma piškotama jak jste zvyklí), na ni strouhanými jablky, oříšky, skořicí a rozinkami. Zabalíme, dobře zahneme konce a pečeme na pečícím papíře při 175oC.
Pokud jsou jablíčka kyselejší, můžeme je posypat třeba vanilkovým, citrónovým nebo levandulovým cukrem případně jen jemným třtinovým krystalem. Jen pozor abyste štrůdl nepřesladili.
Napsat komentář