Jablečná povidla a „nutella“
Co říkáte na toto? Jablečná "nutella" plná vlákniny bez přidaného cukru a jablečná povidla? U Emi to prošlo, na snídani se ládovala vánočkou s těmito pochoutkami. Další kritik dorazí večer, po 12ti dnech v Gruzii, tak uvidíme, co řekne.
- Příprava : 45 minut
- Vaření/pečení : 05h 00min
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- jablka - 25 středně velkých kusů
- 10 hřebíčků
- 2 lžičky skořice
- Na "nutellu" navíc:
- kvalitní hořká čokoláda - 100 g
- kakao holandského typu - 2 lžíce
Postup přípravy
Příprava obou receptů je totožná, jen do nutelly nakonec přidáme ještě čokoládu. Nic tedy nebrání tomu, abyste si připravili obojí zároveň, jako já.
Nachystejte si pomalý hrnec a pokud jej nevlastníte, pak kastról, který může do trouby a máte na něj dobře těsnící pokličku.
Jablka dobře omyjeme, zbavíme jadřinců a různých kazů (červíků zejména). Drobně nakrájíme (kousky cca 2x2 cm). Vložíme do pomalého hrnce na stupeň "high", nebo do kastrólu, přiklopíme pokličkou a šoupnem do trouby na 110 oC. Takto BEZ OTEVÍRÁNÍ, MÍCHÁNÍ, ŠŤOURÁNÍ vaříme 4 hodiny.
Po uplynutí této doby obsah kastrólu důkladně rozmixujeme. Záleží na výkonu vašeho tyčového mixéru, pokud Vám zůstávají jemné kousíčky šlupiček, je na Vašem uvážení, zda Vám to nevadí a nebo vyžadujete úplně hladkou konzistenci, pak můžete směs propasírovat přes sítko.
Do rozmixovaných jablíček přidáme hřebíčky a skořici a tentokrát BEZ POKLICE za občasného promíchání (tak po 15-20ti minutách) vaříme ještě hodinku - hodinku a půl.
Připravíme si 7-8 menších skleniček s víčky (umyjeme, spaříme vřelou vodou). Po dovaření je naplníme horkou směsí. Skleničky po vychladnutí skladujeme v lednici nebo v mrazáku. Určitě je možné i zasterilovat, ale já s tímto nemám zkušenost. Mám strach, že by to zkvasilo, takže raději to pěkně postupně z lednice vyjíme.
Já jsem si tedy udělala 4 skleničky povidel a do zbytku jsem přidala čokoládu a kakao. Chvilku jsem počkala, až čokoláda povolí, promíchala lžící a ještě jednou promixovala tyčákem. Pořádně prohřála a naplnila další 3 skleničky.
Pokud se rozhodnete o přípravu nutelly z celého množství jablíček, budete potřebovat dvojnásobek čokolády a kakaa (200 g čokolády a 4 lžíce kakaa).
Hotová povidla / "nutellu" můžete samozřejmě pojídat i jen tak na lžičce, nebo s nějakými krekry. Ale hodí se také na snídani s pečivem, na nadívání buchet, na promazání dortů, řezů a různých zákusků...
Ať se povede a chutná stejně jako u nás.
Dobrý den, jablka se neloupaji? Děkuji
Dobrý den Miluše,
jablíčka loupat nemusíte 🙂
Krásný podzim, Tereza
Prosím jak skladovat nutelu? Vydrží ve sklenici dlouho? Nebo ji mám mít v lednici všechnu? Děkuji
Přiznám se, že já je mívám v lednici. Připravuji vždy jen pár skleniček a během několika týdnů je pak sníme. Ale jsem přesvědčená, že pokud se dobře nachytnou víčka (budete to plnit do nahřátých skleniček), tak není důvod, aby se zkazily. Krásný den, Tereza