Tvarohová štola

Naprosto neodolatelná, chuťově dokonalá, děsně žravá, vláčná a ... no prostě nejbáječnější štóla jakou jsem kdy jedla. Navíc není vůbec pracná, za pár minut se už bude péct v troubě.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 35 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Těsto:
  • mouka polohrubá - 500 g
  • vejce - 2 ks
  • máslo - 150 g
  • moučkový cukr - 100 g
  • vanilkový cukr - 1 ks
  • kypřící prášek - 1 ks
  • zakysaná smetana - 150 g
  • tvaroh - 250 g
  • citrónová kůra - 1 lžička
  • mandle sekané - 50 g
  • ořechy vlašské - 50 g
  • rozinky, brusinky, kandované ovoce - dle chuti
  • Náplň:
  • ořechy sekané - 2 hrsti
  • mandle sekané - 2 hrsti
  • kandované třešně - 1 balení
  • marcipán - 200 g
  • Po upečení:
  • rozpuštěné máslo - 100 g
  • moučkový cukr - co kdo snese na posypání

Postup přípravy

Ze všech surovin vypracujeme v míse mixérem těsto. Uřízneme si dva pečící papíry. Těsto si rozdělíme (od oka) na dvě části, ze kterých uděláme dvě menší štoly. Pokud nejsme žádní troškaři, klidně můžeme nechat těsto v celku a udělat jednu pěkně macatou.

Pečící papír jemně pomoučíme, položíme těsto a lehce jej rozprostřeme, snažíme se udržovat tvar obdélníku. I těsto jemně pomoučíme a rozválíme na silný obdélník. Z marcipánu uválíme váleček dlouhý stejně jako delší strana obdélníku. Marcipán umístíme do středu těsta a po jeho celé délce vysypeme cestičku mandlemi, ořechy a kandovanými třešněmi (viz fotka nahoře v galerii).

Štolu pak na dvakrát přeložíme, abychom ukryly náplň a hřbetem ruky vytvoříme charakteristický důlek. Pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (170 oC).

Po upečení celou ještě horkou štólu trpělivě potíráme rozpuštěným máslem, dokud se všechno nevsaje. Hojně pocukrujeme a než se dáme do ochutnávání, počkáme až vychladne (nestojíme přece o bolavý žaludek).

 Z uvedeného množství připravíte 2 silné štoly o délce cca 35 cm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *