Sušené ovocné plátky pro děti
Moje téměř dvouletá dcera zůstala zatím "ochuzena" o klasické bonbóny a lízátka, ale nějaké to mlsání jí ráda dopřeju - ovšem ve zdravější formě. Ovocné kůžičky jsou pro nás víc než vítanou alternativou a co víc, má je moc ráda!
- Příprava : 30 minut
- Vaření/pečení : 02h 30min
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- jablka - 1 kg
- švestky / meruňky / jiné ovoce - 200 g
- voda - 1 dcl
Postup přípravy
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a poškozených částí. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Ovoce nakrájíme na kousky a vhodíme do kastrůlku, podlijeme 1 deci vody a dusíme pod pokličkou cca 10 minut do změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, směs vylijeme na pečící papír a rozetřeme na rovnoměrnou sílu cca 0,5 cm. Sušte cca 2-3 hodiny na 120 st. Že je usušeno poznáte, když je celý plát na omak suchý a neboří se Vám nikde do ovocné vrstvy prsty. Pokud Vám trouba suší nestejnoměrně - tj. kraje už budete mít suché a prostředek stále mokrý, jednoduše stáhněte i s pečícím papírem z plechu, ostrým nožem, rádýlkem nebo kolečkem na pizzu odkrojte, co je suché, sloupněte z papíru a zbytek zase vraťte do trouby dosušit. Použít můžete libovolné ovoce, jako základ jsou ideální jablíčka a k nim můžete (ale nemusíte) přidat cokoliv dalšího. Vhodné je cokoliv - hrušky, meruňky, švestky... v případě drobného ovoce - malin, ostružin, rybízu aj. použijete jen šťávu bez semínek a nemusíte před dušením podlívat vodou.
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak na tu šťávu třeba z malin? Jestli to povařit a pak přes jemný cedník, nebo je na to lepší finta? Dekuji
Dobrý den Libo, záleží na tom, kolik malin budete do šťávy přidávat. Pokud by to byla jen hrstka, nebála bych se je dát celé, semínka plátky ozvláštní. V případě, že by maliny tvořily významný podíl šťávy, pak bych je přepasírovala. Jedná se o velmi měkké, křehké plody, takže vaření bych klidně vynechala a propasírovala bych je přes jemný cedník (pokud nemáte nástroj na pasírování, pomoci si můžete třeba naběračkou – žufánkem).
Tereza
Dobry den, diky za recept. Jak prosim nejlepe skladovat a jak dlouho vydrzi? 🙂 Dekuji
Dobrý den Dano,
u těsto plátků je fajn zamezit přístupu vlhkosti, takže nějaká dóza s pevným víčkem, klip-klap krabička s těsněním a pod., na chladnějším místě (lednice ne, stačí spíž) a mimo sluneční světlo. Takto vydrží klidně 2 měsíce i více. Ale jsem přesvědčená, že je dřív sníte. Jen tedy pozor, jedná se opravdu o „bonbony“, ač čistě z ovoce, bez přidání cukru nebo čehokoliv jiného. Když si uvědomíte, kolik ovoce jste tam dala, tak si snadno představíte, kolik cukru je např. ve čtverečku 10 x 10 cm. A podle toho je potřeba s těmito ovocnými plátky hospodařit. Krásný den, T.