Vánočka
Tradiční páteční Krasava Vánočková tentokrát dorazila z Troubelic se svými tvarohovými a povidlovými bratránky. Je to banda z jednoho těsta a i přesto, že mnoho krásy nepobrali, mám tušení, že s nimi zažijeme pár sladkých chvilek. A co třeba Závin Tvarohový?
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 25 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- mléko - 125 ml
- máslo - 50 g
- vejce - 1 ks
- žloutek - 1 ks
- vanilkový cukr - 1/2 sáčku
- cukr - 60 g
- sůl - špetka
- citrónová kůra
- polohrubá pšeničná mouka - 220 g
- hladká špaldová mouka - 120 g
- droždí - 1/2 sáčku sušeného nebo 10-11 g čerstvého
- Na dokončení
- bílek - na potření
- mandle - na posypání
- Tvarohová náplň
- tvaroh - 250 g
- žloutek - 1 ks
- vanilkový cukr - 2 lžíce
Postup přípravy
Máslo rozpustíme. Do mísící nádoby domácí pekárny dáme nejprve tekuté ingredience pokojové teploty, zasypeme moukou, na jednu stranu dáme cukr, na druhou sůl a doprostřed droždí. Zapneme program "těsto".
Po pípnutí přisypeme rozinky namočené v rumu (horké vodě), bez rumu/vody
A necháme kynout...
Po skončení programu můžeme ještě půlhodinku nechat těsto odpočívat v pekárně. Poté je připravené ke zpracování.
Vánočka - rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, ušoulíme válečky a pleteme (návodů je na youtube spousta). Přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut překynout upletenou. Potřeme bílkem, posypeme mandlemi a pečeme nejprve 10 minut při 180oC a pak dopékáme na 150-160oC. Je lepší, když ji vytáhnete ven zlatou, než tmavě hnědou, bude vláčnější, nebude suchá.
Na závin těsto rozválíme na obdélník, potřeme tvarohovou náplní, srolujeme a v kuse pečeme.
Těsto lze směle použít i na kynutý koláč s ovocem a žmolenkou, na buchty, šneky... A určitě vymyslíte ještě další dobrůtky
Napsat komentář